Cornamuse e Polenta
Desidera un Chianti o un Irn-Bru?
Il 3 settembre comincia la settimana scozzese a Barga tra
cornamuse e polenta.
Barga è conosciuta come la città più scozzese d’Italia
perché molti abitanti nel XX secolo emigrarono in Scozia e dopo aver fatto fortuna
tornarono nella loro terra natia, portando usanze e tradizioni d’oltremanica.
Il fascino della Toscana è nei paesaggi
incantati, nei piaceri della tavola e nella scoperta delle belle città d’arte e
dei piccoli borghi, dove sembra ancora di sentir fluire la storia di questa
terra.
Barga è uno dei centri più noti della Garfagnana e
se state progettando una vacanza nella regione vi raccomandiamo di non
tralasciare di visitare questo vivace borgo di origine medievale: con le
abitazioni costruite con una pietra dal colore grigio scuro, le mura medievali
ancora in piedi, pregiati e decorati palazzi nobiliari (come Palazzo Balduini,
Palazzo Angeli, Palazzo Podestà…) e una delle più belle chiese romaniche
dell’intera Toscana, il Duomo o Collegiata di San Cristoforo, edificato in
posizione dominante, da cui si gode anche di un ottimo panorama.
Un articolo dell’Economist riprende il
soggetto di Barga nell’occasione del festival scozzese:
With an “Evening of Bagpipes and Polenta” (boiled cornmeal,
popular in north and central Italy), the mountain town of Barga will on September 3rd launch one of Italy’s
more unusual cultural festivals: its annual Scottish Week. This year it
features the presentation of a book in Italian on Scottish football and another
in English on Barga cathedral (though it has a population of barely 10,000,
Barga is officially a city).
The weeklong festival celebrates an unlikely two-way traffic
in people, tastes and ideas between this walled, medieval Tuscan town and
faraway Scotland. Particularly in summer, when emigrant families come to renew
their links, you are as likely to hear Glaswegian-accented English in Barga as
Tuscan-inflected Italian. Blue-and-white Scottish flags abound. And to meet the
needs of those who return to Barga to retire, there is a bakery offering
porridge oats, shortbread from Aberdeenshire and Irn-Bru, a uniquely Scottish
beverage. Earlier this month Barga held a sagra: an event at which local
people cook local delicacies for visitors. Barga’s was devoted to pesce e
patate, or fish and chips.
The origins of the relationship go back to the unification
of Italy. For more than five centuries, Barga had been an exclave of, first,
the Republic of Florence and later the Grand Duchy of Tuscany, encircled by a
hostile Duchy of Lucca. To enable it to survive, the authorities in Florence
granted it generous tax exemptions. When Italy was united in 1861, they were
abolished, the economy collapsed and large-scale emigration ensued. Luca
Galeotti, editor of the Giornale di Barga, says that by the 1960s, more
than half his newspaper’s subscribers were living abroad. Most were in Scotland
and many were making their living frying fish.
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